Pyłek akacji

Akacja występuje głównie w strefie tropikalnej. Rośnie m.in. w Afryce bądź Australii. W Polsce obecny jest jeden gatunek akacji, czyli akacja srebrzysta. Często mianem akacji, błędnie określa się robinię akacjową. Obie powszechnie występują w parkach czy lasach, a ich pyłki wykazują właściwości alergizujące.

Okres kwitnienia przypada zazwyczaj na koniec maja. Posiadają bardzo intensywny, ale też drażniący zapach. Pyłki akacji mogą spowodować rozwój pyłkowicy. Do jej głównych objawów zalicza się nieżyt nosa, obfita wydzielina, a także kichanie. Ponadto alergicy często uskarżają się na silne bóle głowy oraz alergiczne zapalenie spojówek. W niektórych przypadkach, dolegliwości związane są także z zapaleniem zatok.

Osoby uczulone na pyłki akacji, powinny dodatkowo unikać miodu akacjowego. W jego zawartości mogą znajdować się bowiem uczulające pyłki. Spożycie takiego miodu może wywołać wiele, poważnych dolegliwości. Niektóre z nich zagrażają życiu.

Najczęściej wymieniany jest obrzęk warg oraz gardła, ogólny obrzęk naczyniowy, a także szybsze bicie serca. W skrajnych przypadkach, zjedzenie miodu akacjowego może wywołać reakcję anafilaktyczną. Wówczas niezbędna jest szybka pomoc lekarska. Miodu akacjowego należy także unikać w produktach gotowych.

zobacz jakie ma objawy wirusowe zapalenie wątroby typu b i jak je leczyć Avodart

One Response to “Pyłek akacji”

  1. Świetny serwis, pełna adrenalina. Pozdrawiam

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *