Reakcje krzyżowe pyłków roślin

Reakcje krzyżowe dotyczą tych alergenów, które wykazują bardzo podobną lub nawet identyczną budowę. Mogą zostać przy tym wprowadzone do organizmu za pomocą różnych dróg. Najczęściej alergie krzyżowe dotyczą pyłków roślin oraz owoców lub warzyw. Z tego powodu, ekspozycja alergika na alergeny wziewne, powoduje często nadwrażliwość pod spożyciu określonych owoców.

Osoby uczulone na pyłki bylicy, powinny unikać spożywania m.in. papryki, czosnku, orzechów, jabłek, brzoskwiń czy kiwi. W przypadku alergii na pyłki traw, nie można jadać buraków, selera, kukurydzy, żyta, śliwek bądź wiśni. Alergia na pyłki niektórych drzew, takich jak brzoza, leszczyna, wyklucza spożywanie marchwi, ziemniaków, selera, pietruszki, śliwek, orzechów laskowych bądź roślin strączkowych.

Spożycie zakazanych produktów, powoduje powstanie wielu dolegliwości, które nazywane są zespołem alergii błony śluzowej jamy ustnej. Wykazano, ze objawy powstają wyłącznie po spożyciu świeżych owoców. Alergicy mają zatem możliwość spożywania owoców i warzyw po odpowiedniej obróbce. Dotyczy to przede wszystkim obróbki termicznej. Nie ma przeciwwskazań do spożywania suszonych jabłek, przetworów owocowych, a nawet ciast z dodatkiem owoców.

Najwięcej alergenów znajduje się w okolicach skórki danego owocu. Obranie go nie sprawia, że owoc traci swoje właściwości alergizujące. Są one jednak znacznie mniej intensywne. Ponadto często zdarza się tak, że poszczególne odmiany danego owocu, wykazują różne właściwości uczulające. Niekiedy nie zaleca się spożywać wyłącznie określonego gatunku.

Oilatum mydło

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *